Fruktig gazpacho

Serverar: 3-4 portioner

Heta sommardagar i Spanien orkar man inte äta, då intar man måltiden i form av en iskall grönsakssoppa som ska vara frisk och syrlig i smaken. Väldigt nyttig och kalorisnål

Ingredienser

  • 1-2 skivor kantskuret vitt bröd
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • Ca 1 cm röd chilipeppar
  • ½ gurka
  • ½ grön paprika
  • 1 grönt fast matäpple
  • 1 liten gul lök
  • 800 g färska tomater eller 800 g krossade tomater
  • 5-6 dl kall grönsaksbuljong
  • ½ dl olivolja
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • Nymalen svartpeppar
  • Eventuellt 1 msk tomatpuré
  • Eventuellt 5-6 isbitar
  • Tillbehör
  • Hackad färsk gul lök
  • Melon i tärningar
  • Hackad gurka
  • Hackad paprika
  • Rostade tärningar av fullkornsbröd (krutonger)
  • Instruktioner

    1. Rosta brödet och lägg det i en matberedare med vitlöksklyftor, salt och chilipeppar. Lägg ner gurka, paprika och äpple i bitar och löken i klyftor och kör snabbt med stålkniven 8-10 sekunder tills grönsakerna är grovt hackade.
    2. Kryssa tomaterna i toppen, doppa ner dem ett ögonblick i kokande vatten och dra av skalen. Skär dem i bitar och lägg i matberedaren tillsammans med några isbitar. Kör snabbt till en grovhackat mos.
    3. Häll på buljong, olja och vinäger och smaksätt om det behövs med mer salt eller nymalen svartpeppar och eventuellt tomatpuré. Kör några varv och häll upp i en skål. Kyl några timmar.
    4. Servera med isbitar i soppan och hackade grönsaker samt rostade brödkrutonger i skålar som tillbehör.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben