Heta sommardagar i Spanien orkar man inte äta, då intar man måltiden i form av en iskall grönsakssoppa som ska vara frisk och syrlig i smaken.
Väldigt nyttig och kalorisnål
Ingredienser
1-2 skivor kantskuret vitt bröd
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
Ca 1 cm röd chilipeppar
½ gurka
½ grön paprika
1 grönt fast matäpple
1 liten gul lök
800 g färska tomater eller 800 g krossade tomater
5-6 dl kall grönsaksbuljong
½ dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
Nymalen svartpeppar
Eventuellt 1 msk tomatpuré
Eventuellt 5-6 isbitar
Tillbehör
Hackad färsk gul lök
Melon i tärningar
Hackad gurka
Hackad paprika
Rostade tärningar av fullkornsbröd (krutonger)
Instruktioner
- Rosta brödet och lägg det i en matberedare med vitlöksklyftor, salt och chilipeppar.
Lägg ner gurka, paprika och äpple i bitar och löken i klyftor och kör snabbt med stålkniven 8-10 sekunder tills grönsakerna är grovt hackade.
- Kryssa tomaterna i toppen, doppa ner dem ett ögonblick i kokande vatten och dra av skalen.
Skär dem i bitar och lägg i matberedaren tillsammans med några isbitar. Kör snabbt till en grovhackat mos.
- Häll på buljong, olja och vinäger och smaksätt om det behövs med mer salt eller nymalen svartpeppar och eventuellt tomatpuré. Kör några varv och häll upp i en skål. Kyl några timmar.
- Servera med isbitar i soppan och hackade grönsaker samt rostade brödkrutonger i skålar som tillbehör.
Liknande recept
Kommentarer (0)