Gazpacho på gröna ärter

Serverar: 4-8 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Svalkande svensk och grön gazpacho i sommarvärmen

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 liter vatten
  • 1 kg gröna ärter (frysta)
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 400 g färska räkor
  • ½ dl finhackad dill
  • ½ dl färskriven pepparrot
  • Instruktioner

    1. Samma grundrecept som exklusiv ärtsoppa med räkor och pepparrot, som finns i min receptsamling. Avnjutes med fördel en riktigt varm sommardag, gärna i sällskap av en välkyld torr Riesling. Vill man ha gazpachon lite hetare är det bara att öka dosen pepparrot. Efter tillredning, låt soppan svalna och ställ sedan in i kylskåp så att den blir sval och helst riktigt kall. Servera i stora dricksglas eller, som aptitretare, i snapsglas som fått isa till sig i frysen.
    2. Börja med att skala räkorna och ställa dem kallt. Skala och hacka löken. Hetta upp smöret i kastrull och fräs löken mjukt. Tillsätt grädde, vin, buljongtäringar, vatten och koka upp. Sjud cirka 5 minuter. Häll i de frysta ärterna och koka upp. Ös ärtor och övriga ingredienser till mixern, komplettera med spad efter behov. Mixa soppan slät och slå över i kastrull. Låt svalna och kyl ner den i kylskåpet. Smaka av med salt och peppar. Servera ärtsoppan med räkor, dill och nyriven pepparrot i skål eller glas. Gärna även med en isbit.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben