Fruktscones med nypon och torkade aprikoser

Serverar: 12 portioner

Vilket gott mellanmåel eller frukost du får! Dietistens kommentar: Scones brukar innehålla rätt mycket fett men detta i detta recept har vi skurit ner på fettet genom att använda mindre margarin och minimjölk. Vi har dessutom använt aprikoser som gör sconesen saftiga och goda. Aprikoserna bidrar även med fibrer och järn. Hälften av vetemjölet är utbytt mot grahamsmjöl som ger bra med fibrer.

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 msk vetekli
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 40 g margarin, rumstempererat
  • 3 msk socker
  • 1,5 dl yoghurt naturell, (3%)
  • 4 st torkade aprikoser, (på burk eller påse)
  • 4 msk nyponskal torkade
  • 30 st sötmandel, skållad
  • Instruktioner

    1. 1. Förvärm ugnen till 220 grader.
    2. 2. Rosta mandlarna gyllenbruna i en stekpanna och finhacka.
    3. 3. Blötlägg nyponskalen i varmt vatten i ca 15 minuter.
    4. 4. Blanda undertiden mjölsorterna, bakpulver och salt i en bunke och tillsätt det mjuka margarinet och rör till en grynig massa.
    5. 5. Finhacka aprikoserna och krama ur vattnet ur nyponskalen. Blanda ner i mjölblandningen tillsammans med sockret och den hackade mandeln.
    6. 6. Tillsätt yoghurt och blanda raskt ihop till en deg.
    7. 7. Kavla ut degen på ett mjölat bord till ca 2 cm tjocklek. Använd pepparkaksringar eller ett lagom stort glas och tag ut runda bitar från degen. Knåda ihop resterna och upprepa till degen är slut.
    8. 8. Placera ut alla bitar på en plåt med bakplåtspapper och Grädda i ca 8-10 minuter i mitten av ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben