Torkade tomater - Snabbt

3,5 timmar för soltorkade tomater tycker i alla fall jag är relativt snabbt! Du behöver inte göra mycket jobb, bara kolla till dom då och då, plus hjälpa till på traven och ta bort överflödig vätska.

Ingredienser

  • 250 g babyplommontomater
  • ca 1 dl grovt havssalt
  • Inläggning
  • 1-3 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, en skivad, en pressad
  • 2 tsk oregano
  • Instruktioner

    1. Sprid ut saltet på en tallrik. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan neråt. Låt ligga i ca 1 timme. Om du har något verktyg som har en platt yta längst ner ( såsom en stekspade eller en potatisstötare) kan du pressa lite extra på tomaterna precis innan du ska ta bort dom, för att pressa ut extra mycket vätska. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Lyft upp tomaterna och försiktigt borsta bort de mesta överflödiga saltet. Lägg med snittytan uppåt i en ugnssäker form (behövs ej smörjas).
    3. Sätt in tomaterna långt ner i ugnen. Sänk till 125º och långsamt torka i 2 timmar. För att uppnå bäst resultat, ta ut tomaterna ca 5 gånger under denna period, lägg ett ark hushållspapper på, och tryck lätt för att suga upp överflödig vätska, sedan sätt in direkt igen.
    4. Höj till 150º och torka i ytterligare 30-45 minuter( passa noga så att de inte bränns).
    5. Blanda ingredieneserna till inläggningen och blanda ner tomaterna. Förvara i kylskåp med tätslutande lock. Lång hållbarhet om du inte snålat med olja.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Ulrika91 17 augusti 2009

    Jag smakade på dem nu när de legat i kylskåpet ca 3 timmar i olja och dom va mycket saftiga och goda :)

    Relaterade Artiklar

    Torka dina grönsaker
    Det finns många sätt att torka matvaror på, med en elektrisk tork ä...

    Potatisrätter
    Finns det något mer tacksamt än potatis? Den kan stekas, friteras, pre...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben