Fryst citrontårta med jordgubbar

Den perfekta kalastårtan som du kan göra långt i förväg och bara ta fram i god tid så att den blir lite tempererad. Du behöver inte någon glassmaskin, utan fryser den direkt i formen.

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g cantuccini, italienska mandelskorpor
  • 100 g smör, smält och avsvalnat
  • Fyllning
  • 2 äggulor
  • 1 dl socker
  • ½ dl glukossirap
  • 1 citron
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • Garnering
  • 250-300 g jordgubbar
  • Några basilikablad
  • Eventuellt några fläderblommor
  • Instruktioner

    1. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Krossa skorporna i en mortel eller kör till grova smulor i en matberedare. Blanda smulorna med smöret och tryck ut till en jämn botten i formen.
    2. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner glykossirapen. Finriv skalet från citronen och blanda ner i äggsmeten. Pressa ur citronsaften. Vispa grädden. Blanda ner crème fraiche och den vispade grädden och smaksätt med ca 3 msk pressad citron till lagom syrlighet. Häll smeten i formen och täck formen väl. Frys i 4 timmar eller längre.
    3. Ta ut tårtan och lossa formen. Låt den gärna stå 30 minuter i kylen och sedan tempereras ytterligare en stund i rumstemperatur. Ansa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Garnera tårtan med jordgubbar, några basilikablad och eventuellt några fläderblommor.

    Liknande recept

    4.9
    20 min
    8-9
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben