Fryst kanelcheesecake med grapemarinerade jordgubbar

Serverar: 8-10 portioner

Kanel och frisk grapefrukt spetsar till klassisk paj

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 250 g digestivekex
  • ½ msk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 äggulor
  • Rivet skal och saft av 1 lime
  • 1 ½ tsk kanel
  • 2 äggvitor
  • 1 ½ dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • Sallad och syltade skal
  • 1 grapefrukt
  • 1 dl socker
  • 1 liter jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, smula i kexen i en matberedare och tillsätt vaniljsockret. Mixa och tillsätt smöret. Tryck ut smulorna först i botten, sedan en bit upp mot kanten i en form 24 cm i diameter med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter och låt kallna.
    2. Fyllning: Vispa samman philadelphiaost, äggulor, rivet limeskal, limesaft och kanel klumpfritt. Ställ i kylen. Vispa upp äggvitorna hårt och tillsätt sockret lite i taget under vispning. Slutligen vispas grädden hårt och blandas med ostmassan och äggvitorna. Häll upp smeten i den kalla formen och ställ i frysen ca 3 timmar.
    3. Sallad och skal: Skär bort det yttersta av grapefruktskalet med en kniv och lägg det åt sidan. Tag bort resterande skal och skär ut grapefruktfiléer. Lägg dem i en skål och strö på ½ dl socker. Skölj och rensa jordgubbarna, halvera och skär dem i halvmånar. Lägg dem i lagen och låt marinera ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 125 grader. Strimla det sparade grapefruktskalet i ett par cm långa strimlor. Koka upp dem i vatten och häll av i ett durkslag, upprepa detta 3 gånger. Låt dem rinna av på ett papper och blanda med ½ dl socker. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och torka dem lätt mitt i ugnen ca 30 minuter, låt svalna.
    5. Ta tårtan ur frysen och låt den tina lätt. Skär upp tårtbitar och placera dem på tallrikar, fördela jordgubb och grape. Ringla marinaden runt om. Garnera med grapefruktskalen.

    Liknande recept

    4.9
    20 min
    8-9
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben