Ett lite matigare och gott bröd till soppan eller frukosten som görs på rå potatis.
Servera gärna brödet med smör och en skiva ost.
Ingredienser
25 g jäst
2 st potatisar, råa
3 dl vatten
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 msk stött fänkål
7 ½-8 dl fullkornsvetemjöl
Topping
Havregryn
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke. Riv potatisen grovt. Värm vattnet till ca 37 grader och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olja, kryddor, potatis och mjöl. Arbeta degen i maskin i ca 5 minuter och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Forma bröden till en rund bulle, strö över lite mjöl och snitta ytan. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
Spreja brödet med vatten och toppa det med havregryn. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt det svalna under en bakduk.