Fusilli med vodkasås

En variant på denna rätt kan ätas på Trattoria Vecchia Bettola i Florens.

Ingredienser

  • 400-500 g penne eller annan pasta
  • 1 burk konserverade hela tomater
  • 1 liten rödlök
  • 1/2 morot
  • 1/2 selleristjälk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • 4 msk vodka
  • 1-3 små torkade chilifrukter (peperoncini)
  • 2-3 msk olivolja extra vergine
  • 25 g smör
  • 1 kvist slätbladig persilja
  • 1 krm socker
  • Salt
  • Ca 2 msk havssalt till pastavattnet
  • Instruktioner

    1. Skala lök och morot, finhacka tillsammans med persilja och bladselleri.
    2. Värm upp olivoljan i en stor stekpanna med lock. När olivoljan är varm fräs de finhackade grönsakerna och vitlöksklyftan på svag värme i ca 10 min utan att de tar färg.
    3. Häll på tomaterna med tomatsaften och dela dem i mindre bitar med en träslev. Salta, sockra och smula i chilifrukten, låt sjuda under lock på svag värme i ca 20 min.
    4. Ta av tomatsåsen från spisen, ta bort vitlöksklyftan och passera såsen i en råkostkvarn eller kör tomatsåsen i en mixer.
    5. Smält smöret i stekpannan och häll tillbaka såsen. Tillsätt vodkan och låt sjuda i ca 10 min.
    6. Sätt på pastavattnet (ca 3 l). När vattnet kokar, salta med ca 2 msk havssalt och koka pastan enligt recept på paketet (al dente).
    7. Riv parmesanosten och blanda ner den i tomatsåsen. Stäng av värmen.
    8. Sila pastan och blanda ner den i tomatsåsen. Tillsätt några nypor finhackad persilja och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben