Detta är ett italiensk recept, den heter "Pitta farcitta" på italienska, mycket god och lättlagad. Man kan fylla med olika smaker, men detta recept är det som är orginalet.
Ingredienser
Deg
1/4 pkt jäst
2 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
½ tsk strösocker
1 tsk salt
1 ½ dl durumvetemjöl, knappt
4 ½ dl vetemjöl, knappt
Fyllning
300 g svamp, gärna karl johansvamp
2 vitlöksklyftor
50 g riven pecorino- eller parmesanost
2 hårdkokta ägg
1-2 dl hackad persilja
150 g salsiccia eller 2 pkt bacon à 140 g
2-3 msk vit balsamvinäger
2 mozzarellaostar à 125 g styck
Olivolja
Salt
Svartpeppar
1 äggula att pensla med
Vitlökssås
2 ½ dl grekiskt yoghurt
1-2 vitlöksklyftor, pressade
½ msk citronsaft
1 msk olivolja
½ tsk oregano
Salt
Svartpeppar
Ev lite vatten, om den är för tjock
Instruktioner
- Ugn 200º.
Börja med degen, lös upp jästen i det fingervarma vattnet, häll i olivolja, socker, salt och duromvetemjölet, blanda väl. Häll nu i vetemjölet lite i sänder, degen skall nätt och jämt släppa kanterna, arbeta degen till en elastisk och mjuk deg, strö över lite mjöl och låt jäsa i ca 45 minuter.
- Fyllning:
Rengör och skiva svampen. Värm en stekpanna med 3 msk oljan och stek svampen ihop med de hela vitlöksklyftorna, på medelvärme i ca 15 minuter, plocka bort vitlökarna. Låt kallna.
- Hacka de hårdkokta äggen, hacka även mozzarellan och blanda med den kalla svampen. Skär upp salsiccian och skrapa ut köttet, släng skinnet. Blanda det i svampblandningen.
Eller stek baconet lagom, häll i balsamvinägern och stek i ca 5 minuter, låt kallna och blanda det i svampblandningen. Blanda även i pecorinon eller parmesanosten och persiljan. Nu när allt är blandad, smakar man av med salt och peppar.
- Gör ordning vitlöksåsen, om sådan önskas. Blanda allt, smaka av med salt och peppar, späd med lite vatten om den är för tjock. Låt vila svalt tills servering.
- Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena delen, för att klä en rund smord pajform, degen skall gå något över kanterna, fyll den med svampblandningen. Kavla ut den andra biten, den skall vara som ett lock över fyllningen. Nyp och rulla ihop kanterna, skär ett par snitt i locket och pensla med vispad äggula.
- Sätt in den i ugnen näst längst ner, i ca 25 minuter eller tills den fått vacker färg. Låt den vila minst 20 minuter innan den skall serveras. Gott med vitlökssås och en sallad till. Gärna också med en kall öl till.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Detta måste testas låter supergott. Tack för receptet
Gudomligt gott, kommer definitivt att ätas många gånger!!