Gammaldags äppeltårta

Serverar: 8-10 portioner

Gammaldags äppeltårta

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 700-800 g skalade och tunt skivade äppelklyftor
  • 100 g russin
  • ½ -1 dl strösocker
  • Rivet skal av 1 citron
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienser till pajdegen men spar ett halvt ägg till pensling. Låt degen vila en stund i kylen. Klä en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter, med tre fjärdedelar av degen. Varva äppelklyftorna med en blandning av russin, socker och citronskal i pajskalet.
    2. Kavla remsor av resterande degbit och lägg överst som ett galler. Pensla med uppvispat ägg.
    3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader, 70-75 minuter. Den kan verka "rinna över" när den tas ur ugnen, men pajskalet suger upp saften medan tårtan svalnar. Servera tårtan ljummen eller kall, eventuellt med vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben