Gammaldags förningskaka från Örbyhus

Serverar: 3 portioner

"Förningskaka" betyder ungefär "kaka som en gäst har med sig till fest". Förr var det vanligt i många svenska landskap att ta med sig "förning" när man skulle på finare kalas. Då lades ofta de olika kakorna upp på köksbänken för att beundras innan de avnjöts. Det här receptet ger tre förningskakor.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ dl socker
  • 1½ tsk salt
  • 5-6 dl rågsikt
  • 5-6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 morot
  • 2-3 dl lingonsylt
  • 2 msk rågmjöl
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Smält smöret och späd med mjölken. Värm till 37°. Lös upp jästen i litet av degspadet och häll sedan på resten av spadet tillsammans med socker, salt, rågsikt och vetemjöl. Det blir en lös deg som får jäsa till dubbel storlek.
    3. Dela degen i tre delar. Hälften av varje bit kavlas ut till en rund, ca 1 cm hög kaka. Av den andra halvan gör man en fläta eller en snodd, eller klipper den till en vacker krans som läggs runt kakan för att hålla fyllningen på plats. Gör ytterligare två likadana kakor och jäs dem ca 30 minuter.
    4. Medan degen jäser kokar man moroten som sedan mosas väl. Blanda med ungefär 3 gånger så mycket lingonsylt. Koka upp alltsammans, rör ut 2 msk rågmjöl med litet av syltblandningen och vispa ned detta.
    5. Grädda kakorna 12-15 minuter. Passa dem noga. När kakorna svalnat breder man på det varma moset, som ska skinna sig innan bakduken läggs över!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben