Gammelmormors ljuvliga pepparkakor

Serverar: 250-300 portioner

Kan vara svåra om man inte exakt följer receptet vad det gäller mjöl och smörmängd och andra utropstecken.

Ingredienser

  • 4 msk sirap
  • 8 msk vatten
  • 425 gr (5 dl) strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk mald ingefära
  • 425 g margarin eller smör ( väges)
  • 2 tsk bikarbonat
  • 850 g vetemjöl (ca 14 dl – gärna mindre)
  • Instruktioner

    1. Obs! Det är viktigt att margarin och mjöl har rätt proportioner.
    2. Sirap, vatten, socker och kryddor kokas bara upp i en lite större kastrull. Ta av och låt svalna. När smeten är ljum! tillsättes och arbetas in skivat margarin + bikarbonat. När smeten är riktigt kall, arbetas mjölet in.
    3. Viktigt! För mycket mjöl = degen blir kort och svår att baka ut. För mycket smör = degen blir kletig och svår att få tunn.
    4. Låt degen vila över natten i kylskåp och ta bara lite deg i taget att kavla ut och låt resten vara i kylskåpet.
    5. Jag brukar baka ½ sats det räcker vid jul om man inte blir många. Ska bakas ut tunt för att bli spröda och fina och räkna med att avsätta 1 dags arbete men det är mödan värt 1 gång per år.
    6. Detta recept har bakats i min familj sedan början på 1800-talet och hade då gamla mått som jungfru m.m, men min mormor arbetade om receptet och tyvärr försvann ursprungsreceptet. . Lycka till !!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben