Gazpacho - kall spansk tomatsoppa

Serverar: 4 portioner

Jag älskar tapas, både att äta och göra. Det är så härligt med ett vackert bord uppdukat med smårätter en varm sommarkväll... På mitt tapasbord har jag ofta små glas med iskall Gazpacho. Minns inte riktigt var jag hittade det här receptet men gott är det! Och lättlagat. Receptet går att både dubbla och trippla.

Ingredienser

  • 800 gram tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gurka
  • 1 dl färska basilikablad
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • Brödkrutonger att strö över soppan
  • Instruktioner

    1. Koka 6 dl grönsaksbuljong. Ställ åt sidan och låt svalna.
    2. Skålla tomaterna några sekunder i kokande vatten. Skala och kärna ur dem. Skala vitlöksklyftorna. Skala gurkan och dela den på längden. Kärna ur den.
    3. Mixa tomaterna, vitlöken,gurkan, basilikabladen, oljan, vinägern, buljongen och sockret i mixer. Krydda med salt och peppar.
    4. Häll upp soppan i en skål, täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst en timme.
    5. Servera soppan, gärna i små glas och strö över med brödkrutonger och eventuellt lite hackad gurka.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Kajac 21 april 2009

    Gott! Gjorde detta som förrätt på en tjejmiddag, och det uppskattades... :-) Skulle passa perfekt en varm sommardag. Nu fick vi hålla tillgodo med en solig vårkväll... Mvh Karin

    Kajac 21 april 2009

    Glömde en sak... Tror du man kan göra nåt åt den inte så aptitliga färgen...? ;-) // Karin

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben