Gingravad lax

Serverar: 6-8 portioner

Tycker man om gravad lax är detta ett mycket gott alternativ till den klassiska varianten med peppar och dill.

Ingredienser

  • drygt 1 kg mittbit av färsk eller tinad lax
  • ½ dl salt
  • ½ dl socker
  • 1 tsk grovstött vitpeppar
  • ½ msk finstötta enbär
  • ca 2 msk gin
  • Instruktioner

    1. Bena ur laxen till två sidfiléer. Ta bort småbenen i sidorna med plattång, men låt skinnet sitta kvar. Blanda salt, socker, peppar och enbär. Droppa ginen på filéernas köttsidor. Lägg cirka hälften av kryddblandningen på ena köttsidan, lägg andra filébiten med köttsidan ”skavfötters” tätt mot den första. Klappa in resten av kryddorna på skinnsidorna och lägg den dubblade filén i en plastpåse. Förslut och lägg i en form (om den skulle läcka) i kylen 2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden. Skär filéerna i tunna skivor med böjlig vass kniv.
    2. Har laxen inte varit fryst förut bör den frysas 5 dygn (gärna skivad, för enkel portionerings skull) för att ta död på eventuella parasiter.
    3. Servera enbärssmakande gingravad lax med avokadosås: Mixa 1 st urgröpt avokado med saften av 1 lime, rör för hand i 1 dl gräddfil, ¾ tsk salt, 3 droppar tabasco och 2 msk finklippt dill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben