Gittans lysande gula fiskgryta

Serverar: 4 portioner

Mums!!! Det går att dryga ut grytan genom att servera den med potatis - då räcker den rätt långt.

Ingredienser

  • 400 g torskfilé
  • 300 g laxfilé
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 tsk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 1/2 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde eller mellangrädde
  • 1 dl lätt creme fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 paket saffran
  • 300 g räkor med skal (eller motsvarande mängd skalade)
  • 1 burk musslor
  • Vitlöksmajonnäs
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 dl majonnäs
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1-2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • Cayennepeppar
  • Instruktioner

    1. Skölj och strimla purjolöken och skala och hacka löken. Smält smöret i en stor gryta, fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och pressa sedan i vitlöken. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt allt fräsa en kort stund. TIllsätt vin och buljongtärning, koka ett par minuter och rör ner grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i en kvart.
    2. Låt musslorna rinna av. Skär fisken i munsbitar. Lägg i fisken och sjud i ytterligare sju minuter.
    3. Gör under tiden vitlöksmajonnäs: pressa vitlöksklyftorna och rör ihop dem med övriga ingredienser. Lägg ner räkor och musslor i fiskgrytan. Hetta upp och servera genast med vitlöksmajonnäs och varmt bröd.

    Liknande recept

    4.6
    30-35
    66
    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben