Glace au four (en 70-talsklassiker)

Serverar: 8 portioner

Glass i ugn! Det fungerar men glassen måste vara riktigt täckt av marängen. Allt utom "gräddningen" i ugn kan förberedas och ställas i frysen.

Ingredienser

  • 2 st marängbottenar
  • 3 dl sorbet-glass (jordgubb el . hallon)
  • 1 liter vaniljglass
  • 50 g dajm (krossad)
  • 2,5 msk mandellikör
  • Maräng
  • 4 st äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • Rivet skal av en citron
  • Garnering
  • Mandelspån
  • Instruktioner

    1. Lägg en maräng(botten) på springform med löstagbar botten. Ställ in i frysen.
    2. Ta ut sorbeten ur förpackningen, skär i små kuber, frys in igen.
    3. Vispa vaniljglassen mjuk, blanda i krossad dajm och mandellikör.
    4. Bred hälften av vaniljglassen i botten på formen, lägg på sorbet och resten av vaniljglassen. Tryck på en marängbotten som lock. Plasta och ställ in i frysen.
    5. Marängen: Koka upp ett vattenbad på spisen. Häll äggvitan, sockret och citronskalet i en skål som passar kastrullen. Vispa med elvisp tills sockret löst sig. Marängen får inte kännas kornig.
    6. Ta skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa till en maräng, ca 6 minuter.
    7. Tag av den löstagbara kanten på formen och bred ur marängen på den frysta glassen, det måste vara riktigt tätt så inte glassen smälter i ugnen! Strö över mandelsspån. Sätt åter på kanten, plasta och sätt in i frysen. Här kan den stå fram till...
    8. Serveringsdags! Sätt ugnen på 220 grader. Ta ut formen ur frysen, tag av plasten och sätt in den så långt ner i ugnen som möjligt i 7-10 minuter. Marängen ska få en jämn gyllenbrun färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben