Glass au four på knäckig havrebotten
Den här underbara desserten kan varieras i det oändliga. Oftast görs den på sockerkaksbotten, men den härligt knäckiga havrebottnen som vi använt här passar extra bra till bären, glassen och marängen.
Ingredienser
Botten
100 g smör
2 msk ljust muscovadosocker
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
Fyllning
250 g hallon och blåbär, halvtinade
2 x 1/2 liter vaniljglass
Maräng
3 äggvitor
2 dl florsocker
50 g mandelspån
Instruktioner
- Ugn: 200º och 250º
- Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en glasskål i mikron. Blanda socker, havregryn och vetemjöl i en skål. Rör ner det smälta smöret i blandningen till en jämn smet.
- Platta ut smeten i en avlång pajform med löstagbar kant, ca 10x30 cm. Grädda mitt i ugnen vid 200º, ca 15 minuter. Lägg gärna ett bakplåtspapper under formen eftersom det kan smälta ner lite fett under gräddningen. Låt bottnen kallna.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en nydiskad och torr skål med rena vispar. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare tills det bildas toppar.
- Lägg de halvtinade bären på havrebottnen. Lägg vaniljglassen ovanpå och bred marängen över. Se till att glassen täcks helt. Strö över mandelspån och gratinera högt upp i ugnen vid 250º, ca 3 minuter, så att marängen får färg. Servera genast.
Liknande recept
Kommentarer (0)