Glace au four-kupol

Serverar: 8 portioner

Detta är en festtårta som kan bakas och frysas in. Ta ut tårtan ur frysen och stjälp upp på ett fat. Bred över maräng och efter ca 5 minuter i ugnen är det grand finale.

Ingredienser

  • Botten
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 1 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • Ca 1 liter vaniljglass
  • 1-2 msk punsch
  • Ca ½ liter chokladglass
  • Maräng
  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp.
    2. Smält matfett och choklad. Rör ner chokladen i äggvispet. Blanda ner mjölet. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
    3. Grädda bottnen på galler i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan stå i formen några minuter. Stjälp upp på galler. Låt den svalna.
    4. Gör fyllningen: Mjukrör vaniljglassen. Ta undan 3 dl av glassen. Smaksätt den med punsch. Låt punschglassen stå i frysen.
    5. Lägg vaniljglassen i en rundbottnad skål, ca 24 cm i diameter. Bred ut glassen till ett 2-3 cm tjockt lager. Låt stå i frysen cirka 30 minuter.
    6. Mjukrör punschglassen. Fyll glasskålen med den. Lägg över bottnen. Tryck till så att den fryser samman med glassen. Låt stå i frysen cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader.
    7. Gör marängen: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret. Fortsätt vispa tills marängen är fast.
    8. Stjälp upp kupolen på ett ugnssäkert fat. Bred över maräng. Täck glassen noga. Grädda kupolen på galler i nedre delen av ugnen 3-5 minuter tills marängen fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben