Glaserad Margaretakaka

Serverar: 1 portioner

Mandelmassa och apelsin är två smaker som går utmärkt att kombinera.

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 tsk rivet apelsinskal
  • 4 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Garnering
  • Ca 1 dl apelsinmarmelad
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk nypressad apelsinsaft
  • 1 påse mandelspån, 35 g
  • Instruktioner

    1. Riv mandelmassan på ett rivjärn eller finfördela den i matberedare. Tillsätt matfett och socker och arbeta alltsammans till en smidig smet. Blanda i äggen, ett i taget, och rör om ordentligt mellan varje ägg.
    2. Blanda samman de båda mjölsorterna och bakpulvret och vänd ned det i smeten. Häll och bred ut den i en smord och bröad rund kakform, ev med veckad kant, ca 24 cm i diameter (1 1/2 liter). Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175° ca 50 minuter.
    3. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 minuter. Stjälp upp den på bakgaller. Pensla eller bred marmeladen ovanpå och runtom kakan. Låt den kallna.
    4. Rör samman florsocker och apelsinsaft till en tunnflytande glasyr. Rosta ev mandelspånen i ugnens eftervärme till en läcker, guldgul färg. Glasera kakan och strö på mandelspånen som en dekorativ kant nedtill.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben