Glaserade jordgubbsbakelser

Serverar: 6 portioner

Smördegslådor för bär Receptet verkar lite omständigt men ha bara lite tålamod.

Ingredienser

  • 3 frysta smördegsplattor
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • Ca 1 liter färska jordgubbar (helst små)
  • 1½ dl vispgrädde
  • 100 g grovriven mandelmassa ca 1½ dl
  • 1 tsk vanillinsocker
  • Gelé
  • 1 dl vitt vin
  • ½ dl vatten
  • 1 msk socker
  • 3 blad gelatin
  • Instruktioner

    1. Tina degplattorna. Kavla ut varje platta till längder om 10x30 cm. Dela två av längderna till 6 kvadrater 10x10 cm. Putsa till kvadraterna så att de blir liksidiga och får raka kanter. Picka degplattorna med en gaffel. Av den tredje längden skär du med hjälp av en linjal eller liknande ut långa remsor. Se till att remsorna blir ca 1 cm breda. Pensla sedan en ca 1 cm bred kant runt varje degplatta med uppvispat ägg. Lägg bitarna av degremsorna runt kanterna på varje platta. Se till att hörnen snittas i 45 graders vinkling som en tavelram och att de nyps ihop ordentligt. Det är viktigt att degremsorna tas till lite, eftersom de krymper något vid gräddningen. Pensla även översidan av degkanten runt varje låda. Grädda smördegslådorna i 250 gr varm ugn 8-10 min. Lägg gelantinblad i kallt vatten. Blanda vin, vatten och socker till gelén i en kastrull. Värm det hela på spisen. Krama ur gelatinbladen och smält dem i vinblandningen. Ställ vingelén i kylen medan du vispar grädden till fast skum. Riv mandelmassan grovt och rör försiktigt ner i grädden tillsammans med vanillinsockret. Fördela grädden i smördegsformarna och garnera med bären. När gelén börjar bli simmig och tjockflytande är det dags att genast med en sked ösa den över bären. Det är viktigt att gelén ej är för tunn och att du öser varje bakelse minst ett par gånger. Du får heller inte hålla på för länge med ösmomentet - gelén stelnar ganska fort när den väl börjar tjockna. Ställ bakelserna i kylen någon timma före serveringen.
    2. Smördegsbakelserna kan förberedas och bakas ett par dagar i förväg. Däremot bör de färdiga bakelserna ej stå ihopalagda och klara mer är 4-5 tim.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben