Glutenfri grönkålspaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Med diverse matallergier i familjen gäller det att anpassa recepten så att alla kan äta och njuta av julmaten. Den här pajen var inte glutenfri i grundreceptet och innehöll dessutom nötter men med lite fantasi och kreativitet blev det en god favorit på årets julbord för alla som kommer att bli en återkommande tradition.

Ingredienser

  • 1 påse glutenfri pajskalsmix
  • 1 ägg
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 200 g hackad grönkål
  • 2 msk rapsolja
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 150 g riven västerbottenost
  • ½ dl solroskärnor
  • 1 msk smör
  • Instruktioner

    1. Häll pajskalmixen i en matberedare tillsammans med ägget och lite av vattnet. Kör till det blir en hanterbar pajdeg men späd inte för mycket med vatten så degen blir för lös. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter och låt vila i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och börja med fyllningen. Fräs den hackade grönkålen i olja ca 3 minuter. Låt svalna. Blanda ihop ägg, salt, peppar och grädde. Fördela den avsvalnade kålen i pajformen. Strö över den rivna osten och häll över äggblandningen. Strö över solroskärnorna. Täck pajen med aluminiumfolie och sätt in pajen på nedersta falsen i ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader. Grädda ca 45 minuter tills äggstanningen har stannat. Ta bort folien de sista 5-10 minuterna för att få fin färg på pajen.
    2. Servera på julbordet eller som ensamrätt med en klick gräddfil. Kan göras i förväg och frysas ca en vecka

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8-9
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben