Detta är ett glutensäkert favoritrecept på smörgåstårtbotten . Perfekt att utgå ifrån och sedan är det bara att välja fyllning och form på tårtan, rund eller rektangulär.
Receptet är även laktosfritt.
Ingredienser
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
½ dl rapsolja eller 25 g smält smör (laktosfritt)
1 tsk socker
1 tsk salt
1 msk fiberhusk
Ca 7½ dl Finax mjölmix, 450 g
Till formen
Smält smör/olja
Mjölmix, majsmjöl, rismjöl eller annat glutenfritt mjöl
Instruktioner
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olja, socker, salt och fiberhusk. Låt svälla 5 minuter, tillsätt mjölmix och arbeta degen väl.
Häll degen i en smord och mjölad springform, ca 24 cm i diameter, eller en avlång form, ca 1½ liter och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla brödet med vatten och grädda ca 30 minuter. Spreja in vatten i ugnen efter halva gräddningstiden. Låt brödet svalna. Dela i tre lager.