Glutenfri solskenskaka

Serverar: 1 portioner

Klassiker i glutenfri version. Den här kakan är älskad av både stora och små munnar.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 50 g smör
  • 1½ dl mjölk
  • ½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 6 dl glutenfri mjölmix, Semper
  • Fyllning
  • 1/4 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk socker
  • 1 äggula
  • 3 msk majsstärkelse
  • 15 g smör
  • 1 dl aprikosmarmelad
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt det i mjölken. Rör ut jästen i den ljumma degvätskan. Tillsätt socker, salt, stött kardemumma och mjölmix. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
    2. Dela vaniljstången mitt itu och skrapa ur fröna, lägg i kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Vispa socker, äggula och majsstärkelse fluffigt, slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt under vispning tills det börjar tjockna. Häll över i en skål och tillsätt smöret, skuret i tärningar.
    3. Kavla ut degen till en degplatta, bred på vaniljkräm och aprikosmarmelad. Rulla samman som en rulltårta och skär i bitar och lägg glest i en form med löstagbar kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Pensla bullen med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 25 minuter.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8-9
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben