Glutenfria kardemummaskorpor

Serverar: 24 portioner

Inget slår smaken av kardemumma. Baka dessa underbart knapriga skorpor och njut med marmelad och ost. Durramjölet kan bytas ut mot sojamjöl eller rismjöl. Använd samma mängd som för durramjölet.

Ingredienser

  • 2 dl durramjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 dl rismjöl
  • 1½ dl socker
  • ½ msk psylliumfrön
  • 1 msk pofiber
  • 2 tsk kardemumma, grovmalen
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 50 g jäst
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • Instruktioner

    1. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke. Blanda mjöl, ägg och jäst i en separat bunke. Vänd ner degvätskan i de torra ingredienserna och lägg sist i smöret i klickar. Blanda väl.
    2. Vält ut degen på rismjölat bakbord och dela i 12 lika stora delar. Rulla till runda bullar och placera ut på en plåt med bakplåtspapper. Täck plåten med plast eller en bakduk och låt bullarna jäsa på dragfritt ställe 45-60 minuter.
    3. Sätt ugnen på 230 grader.
    4. Sätt in bullarna, sänk värmen till 200 grader. Grädda dem 25-30 minuter, tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna något och sänk också värmen till 150 grader.
    5. Stick in en gaffel i sidan av varje bulle och bänd isär till två halvor (alternativt skär isär, men då får de inte den karaktäristiska skrovliga ytan). Sätt tillbaka dem på plåten med snittytan upp, och grädda i ytterligare 35-45 minuter.
    6. Stäng sedan av ugnen, men låt skorporna kallna och torka i eftervärmen i ugnen. Är de fortfarande lite sega när de svalnat kan de torkas över en natt på galler.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8-9
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben