Glutenfria munkar

Serverar: 16 portioner

Frestande, festliga, friterade små underverk. Livets goda är en munk! Baka dessa lyxigt sockerstinna godbitar och variera med olika glasyrer och fyllningar.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2½ dl mjölk
  • ½ msk fiberhusk
  • 2 msk vit sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk mjukt smör eller margarin
  • 2 äggulor
  • Knappt 6 dl glutenfri mjölmix (ca 340 g)
  • Till fritering
  • Neutral olja
  • Fyllning
  • Ca 1½ dl hallonsylt eller annan sylt
  • Garnering
  • Socker eller glasyr
  • Strössel eller hackade nötter
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1½ msk vatten eller mjölk
  • * Enkel chokladglasyr gör man lätt genom att tillsätta 1 msk siktad kakao i florsockret. Välj gärna starkt bryggkaffe istället för vatten eller mjölk och öka på mängden vätska en aning
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt svälla 10 minuter. Blanda ner sirap, vaniljsocker, salt, smöret i små klickar, äggulor och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet i småportioner, men spara lite till utbakningen. Fortsätt bearbetningen tills degen är slät, smidig och släpper bunken. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i kylen, ca 2 timmar.
    2. Strö lite av mjölmixen på arbetsbänken och slå upp den kalla degen. Knåda den med lätt hand, forma till en längd och dela den i 16 jämnstora bitar. Forma varje bit till en slät bulle. Täck över med plastfolie och låt jäsa 20-30 minuter i rumstemperatur.
    3. Värm olja till 170-180 grader. Lägg ner ca 3 munkar i taget och fritera dem ungefär 4 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg runt om och är genomgräddade. Vänd dem efter halva tiden med hjälp av ett par gafflar. Ta upp och låt munkarna rinna av på ett hushållspapper.
    4. Glasyr: Blanda samman florsocker och vätska. Rör till en jämn och slät smet.
    5. Häll fyllningen i en spritspåse och klipp en liten öppning. Tryck in struten i ena sidan av munken och pressa in en klick fyllning. Rulla i socker, pudra över florsocker eller stryk på glasyr och strö på strössel/hackade nötter.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8-9
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben