Glutenfritt vitlöksbröd med örter

Smakrikt bröd som är gott till soppa eller en sallad. Pizzakryddan kan bytas ut mot valfria torkade örter. Vätskan skall vara kall, därför måste degen jäsa längre. På så sätt blir brödet godare.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 msk rapsolja
  • 2½ dl vatten eller mjölk
  • ½ dl fibrexflingor
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • ½ dl kesella
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 360 g fin glutenfri mjölblandning, ca 6 dl
  • 2 tsk torkad pizzakrydda
  • Till pensling
  • Ägg
  • Till garnering
  • Vallmofrö
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Häll på den kalla vätskan och oljan. Rör tills jästen löst sig. Blanda i fibrex, fiberhusk och salt. Låt det stå att svälla 10 minuter. Blanda i kesella, pressad vitlök, pizzakrydda och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt i maskin tills den är slät och smidig. Pudra över resten av mjölet, lägg över en bakduk och låt jäsa 1½ timme i rumstemperatur.
    2. Forma till runda eller avlånga bullar. Lägg dem på en plåt med bakpapper. Täck över och låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8-9
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben