Gösfilé med salviasmör och råstekt potatis

Serverar: 4 portioner

Hela goda matsvampar finns numera torkade i 30-gramspåsar i de stora matbutikernas sortiment. I det här receptet används svart trumpetsvamp, men du kan naturligtvis välja nåt annat om du hellre vill det.

Ingredienser

  • 600 g gösfilé
  • 1 tsk salt
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • Tillbehör
  • 30 g torkad svamp eller 250 g färsk, svart trumpetsvamp
  • 600 g färskpotatis
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 knippa grön sparris, 250 g
  • 150 g sockerbönor
  • 2 krm salt
  • Skysås
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk smör
  • Salviasmör
  • 8-10 salviablad
  • 2 msk smör
  • Instruktioner

    1. Blötlägg torkad svamp i 2 dl kallt vatten minst 15 minuter.
    2. Dela större potatisar i mindre bitar. Stek dem i smör i het stekpanna 5-6 minuter under omrörning. Salta. Sänk värmen, lägg på ett lock lite på glänt. Stek ytterligare 10-15 minuter. Rör om då och då.
    3. Skysås: Blanda kalvfond, vatten, citronsaft och smör i en liten kastrull. Värm tills smöret smält. Ställ åt sidan.
    4. Salviasmör: bryn salviabladen i smöret tills smöret blir aningen gyllenbrunt. Låt svalna. Sila bort salvian. Ställ åt sidan.
    5. Låt blötlagd svamp rinna av väl. Fräs den i smör på låg värme 10-15 minuter. Rör om då och då. Blanda ner svampen i skysåsen. Värm före servering.
    6. Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Fräs sparrisen i salviasmöret 2-3 minuter. Lägg i sockerbönor och låt fräsa med 2-3 minuter under omrörning. Salta.
    7. Fisken: salta fisken på båda sidor. Vänd filéerna i mjöl. Stek fisken i smör i het stekpanna 2 minuter på varje sida.
    8. Servera direkt med tillbehören.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben