Jag kan lova att det är värt besväret att göra detta bröd. Supergott och lättbakat. Kanske lite kladdigt att koka "gröten", men det är det värt!!
Ingredienser
100 g kärnfria katrinplommon
50 g torkade aprikoser
100 g russin (ca 1 1/2 dl)
1 liter vatten
2 dl linfrö
5 dl fint rågmjöl
2 dl rågkross
2 dl mörk sirap
2 msk salt
100 g valnötter (ev)
2 liter vetemjöl special (ca)
2 paket torrjäst
Instruktioner
- Grovhacka katrinplommon, aprikoser och russin. Blanda hacket med vatten, linfrö, rågmjöl och rågkross i en kastrull. Koka på svag värme i 20 minuter till en gröt. Låt den svalna till ca 37°C och häll sedan upp den i en degbunke. Tillsätt sirap och salt.
Blanda mjöl och torrjäst. Rör ner det till en så kladdfri deg som möjligt. Tillsätt ev även valnötterna, som ska vara grovhackade. Låt degen jäsa i 40 minuter.
- Knåda degen och dela den i två delar. Lägg dem i smorda avlånga 2-litersformar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C.
- Grädda bröden i 50 minuter längst ner i ugnen. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler
Liknande recept
Kommentarer (1)
Har nu bakat enl. detta recept 3 gånger och blir bara mer förtjust varje gång/Kenneth