Gott och nyttigt matbröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Jag kan lova att det är värt besväret att göra detta bröd. Supergott och lättbakat. Kanske lite kladdigt att koka "gröten", men det är det värt!!

Ingredienser

  • 100 g kärnfria katrinplommon
  • 50 g torkade aprikoser
  • 100 g russin (ca 1 1/2 dl)
  • 1 liter vatten
  • 2 dl linfrö
  • 5 dl fint rågmjöl
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 msk salt
  • 100 g valnötter (ev)
  • 2 liter vetemjöl special (ca)
  • 2 paket torrjäst
  • Instruktioner

    1. Grovhacka katrinplommon, aprikoser och russin. Blanda hacket med vatten, linfrö, rågmjöl och rågkross i en kastrull. Koka på svag värme i 20 minuter till en gröt. Låt den svalna till ca 37°C och häll sedan upp den i en degbunke. Tillsätt sirap och salt. Blanda mjöl och torrjäst. Rör ner det till en så kladdfri deg som möjligt. Tillsätt ev även valnötterna, som ska vara grovhackade. Låt degen jäsa i 40 minuter.
    2. Knåda degen och dela den i två delar. Lägg dem i smorda avlånga 2-litersformar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C.
    3. Grädda bröden i 50 minuter längst ner i ugnen. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler

    Liknande recept

    4.3
    1 h 30 min
    10
    3
    4.6
    1 h 40 min
    2
    28

    Kommentarer (1)

    Kenneth49 7 februari 2010

    Har nu bakat enl. detta recept 3 gånger och blir bara mer förtjust varje gång/Kenneth

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben