Gott och nyttigt bröd

Serverar: 2 portioner

Ett bröd som både är gott, nyttigt och lätt att baka.

Ingredienser

  • 4 dl havregryn (helst fiberberikade)
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågflingor
  • 1 dl vetekli
  • 2 dl grovt hackade valnötter
  • 1 dl solrosfrön
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 8 dl mild yoghurt naturell
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl psylliumfrön
  • ev. 1 dl hackade torkade aprikoser eller 1 dl lingonsylt ( jag brukar använda torkade aprikoser)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och ev. aprikoser eller sylt. Klicka ner degen i en oljad och bröad ( med havregryn) avlång brödform på ca 1,5 liter. Jämna till degen (som ska vara ganska kladdig). Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-60 min. Stjälp upp limporna och låt svalna under bakduk.
    2. OBS! det går åt två brödformar då receptet är för 2 limpor

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28

    Kommentarer (8)

    Ankan_ 22 juni 2008

    måste man ha sirap eller honung i? isåfall hur mycket om man vill ha ett riktigt nyttigt bröd? :)

    Ankan_ 23 juni 2008

    det här brödet var riktigt gott, tack för receptet :)

    linali79 16 april 2009

    Kanon gott bröd! Mycket enkelt att göra!

    saraclaesson 16 november 2009

    Super gott bröd! Lätt bakat håller länge. En favorit hos oss!

    Jess25 13 juni 2010

    Mmmmm va gott!!! Superlätt att göra också... Sitter med en nybakad varm skiva i handen nu :-))

    pasensweden 1 december 2010

    Verkligen JÄTTEGOTT!

    emeliebjurka 12 februari 2011

    Jättegott bröd! Jag bakade med lingonsylt nu, och tycker då personligen att brödet blev lite sött. Ska eventuellt ta mindre honung, eller byta mot frysta lingon nästa gång.

    Idakmar 29 augusti 2011

    Otroligt gott bröd! Det kommer jag nog göra varje vecka! Hade inga valnötter hemma så testade cashew istället vilket också funkade..

    Relaterade Artiklar

    Frukostvanor som varar!
    Det kan kännas både präktigt och barnsligt att uppmuntra till bra f...

    Dags för lingon!
    De lingon som mognar först kallas rålingon och är särskilt rika på...

    Nyheter
    Det händer mycket nytt på matfronten just nu. Här kan du läsa om ny...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben