Gourmetparfait med jordgubbssås

Serverar: 8 portioner

Ännu ett recept ur "Tour de France" av Siv och Key L Nilson. En frisk och god dessert som lätt kan åstadkommas året om. Lagas dagen innan den ska ätas.

Ingredienser

  • 6 äggulor
  • Ca 1 1/4 dl socker
  • 4 blad gelatin
  • ½ vaniljstång
  • Rivet skal av 1 citron
  • Saft av 1 citron
  • 5 dl vispgrädde
  • Garnering
  • 2 kiwifrukter
  • Litet förvällt, strimlat citornskal
  • Jordgubbssås
  • 500 g frysta jordgubbar utan socker
  • Instruktioner

    1. Vispa äggulor och socker pösigt. Lägg gelatinbladen i blöt i litet kallt vatten 10 minuter. Krama ur dem och smält dem på lägsta värmen i en kastrull.
    2. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa försiktigt ur vaniljkornen med en liten vass kniv, så att allt kommer med. Rör ned dem i smeten och rör också ned skal och saft från citronen.
    3. Vispa grädden hårt och vänd ned den i smeten. Rör sist ned gelatinet. Slå upp smeten i vattensköljd form, täck med plastfilm och ställ den i frysen över natten.
    4. Ta ut formen 1-2 timmar före serveringen. Doppa formens undersida hastigt i hett vatten och stjälp upp parfaiten på serveringsfat som tål att stå i frysen. Ställ fatet i frysen och ta inte ut det för garnering förrän ca 20 minuter innan den ska ätas.
    5. Kör jordgubbarna till sås i en mixer. Smaka av såsen med socker och ev litet apelsinlikör för den som önskar.
    6. Skär kiwifrukterna i skivor och garnera runt kanten på parfaiten. Strö citronskal över och omkring det hela.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben