Gräddbullar med hallon

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 30 minuter

Från TV-programmet Tinas julkök

Ingredienser

  • 1 dl äggvitor (ca 3 ägg)
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 st gelatinblad / gelantin
  • Frystorkade, krossade hallon och jordgubbar från ett paket Kellogsflingor 500 gram
  • 8-10 smörgåsrån
  • 200 g mörk choklad
  • 2 msk matolja
  • Instruktioner

    1. Vispa äggvitorna, sockret och vaniljsocker med hjälp av en elvisp, det ska bli marängstyvt.
    2. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
    3. Krama sedan ur dem och smält dem försiktigt i en panna.
    4. Krossa de frystorkade bären i en plastpåse så det blir ett fint pulver.
    5. Använd en mixerstav om de är sega.
    6. Ta lite av marängvispet och rör ner i det smälta gelantinet för att temperera det.
    7. Häll sedan över allt i den övriga marängsmeten.
    8. Vänd ner det försiktigt och ordentligt och blanda sedan ned bärpulvret.
    9. Häll fyllningen i en spritspåse med ca 1,5 cm spritsöppning.
    10. Tag ut 1-2 rånbottnar av varje smörgåsrån, ca 5 cm i diameter.
    11. Det går utmärkt att stansa ut dessa med ett glas.
    12. Tryck sedan ut marängsmeten till en topp eller ”mumsmumsformad” boll på varje rånbotten.
    13. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
    14. Rör ned oljan för att göra den lite rinnigare.
    15. Doppa gräddbullarna, vrid dem i slutet och skaka lätt så överflödig choklad rinner av.
    16. Doppa eller strö topparna med kokos innan de ställs in i kylen och stelnar till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben