Gräddiga mandelmusslor

Serverar: 20 portioner

Tid: 2 timmar

Jättegoda... Ett tips! Mandelformar finns färdiglagade att köpa i handeln. Kanske ett av de enklaste sätten att ordna en elegant liten bakelse "till kaffet". Fyll formarna med varierande fyllning av vispad grädde smaksatt med någon sylt, choklad e.d.

Ingredienser

  • Mandelformar
  • 1 dl Sötmandel
  • ½ dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ ägg
  • Smält smör till penslingen
  • 20 briochformar
  • Fyllningsförslag
  • 3 dl vispgrädde
  • Exempel på olika fyllningar
  • Jordgubbssylt
  • Hallonsylt
  • Hjortronsylt
  • Chocklad
  • Dekoration
  • Färska blåbär
  • Färska mandariner eller klementiner
  • En klick jordgubbssylt
  • Hackad blockchocklad
  • Chockladsås i grädden
  • Instruktioner

    1. Skålla mandel ( 1 min i kokande vatten). Låt svalna. Tryck ut mandeln mellan fingrarna och släng skalet. (Skalet behöver inte tas bort. Med skal blir kakorna lite mörkare och smakrikare).
    2. Mal mandeln i mandelkvarn.
    3. Sätt ugnen på 175-200 grader. Rör ihop socker och smör. Tillsätt mandel, det mesta av mjölet och ägg. Arbeta ihop degen på bakbord med resten av mjölet. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp 30-60 minuter.
    4. Pensla formana med lite smält smör. Kläm ut deg med fingrarna i formar. Ställ på ugnsplåt och grädda i 8-10 min. Stjälp dem ur formarna när de är varma.
    5. Fyllningar: Fyll botten med någon sylt, smält choklad e.d. Vispa grädden fast, gärna smaksatt t.ex. med chokladsås och lägg på.
    6. Dekorera med frukt, chokladflis e.d. Allt enligt egen smak och råvarutillgång. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben