Gräddtårta med jordgubbar
Seden att uppvakta på sängen med hemgjord tårta, blommor och sång uppkom i de borgerliga hemmen i Stockholm i slutet av förra seklet.
Får man inte tag i färska jordgubbar går det utmärkt att använda frysta bär, liksom bananer och ananas vintertid.
Ingredienser
Till formen
1 msk smör
Ströbröd
Bottnar
2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl varmt vatten
2 dl standardmjölk
Vaniljkräm
1 ägg
1 msk vetemjöl
1 vaniljstång, kluven på längden
2 msk socker
Mellan bottnarna
Valfri skivad frukt, mjuka
Garnering
2 dl vispgrädde
Jordgubbar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 185°.
- Smöra och bröa en rund kakform gärna med löstagbar kant. Vispa sedan socker och ägg till ett pösigt skum.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Rör ner det varma vattnet i äggsmeten, rör försiktigt in mjölblandningen.
Fyll formen med smeten och grädda i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan kallna i formen.
- Medan kakan gräddas gör man krämen.
Blanda alla ingredienser i en rostfri kastrull.
Krämen ska inte koka utan bara sjuda, då den annars kan skära sig. Kyl krämen snabbt. Ta upp vaniljstången.
- Lossa kakan ur formen, lägg den på en skärbräda och dela den i tre jämntjocka bottnar.
Bred kall vaniljkräm på de två understa bottnarna och fördela sedan bär eller skivad frukt på dessa, lägg den sista bottnen överst.
- Vispa grädden och spritsa eller bred den över hela tårtan. Garnera med vackra bär och frukter allt efter tillgång.
Liknande recept
Kommentarer (0)