Gräddtårta med jordgubbar

Serverar: 8 portioner

Seden att uppvakta på sängen med hemgjord tårta, blommor och sång uppkom i de borgerliga hemmen i Stockholm i slutet av förra seklet. Får man inte tag i färska jordgubbar går det utmärkt att använda frysta bär, liksom bananer och ananas vintertid.

Ingredienser

  • Till formen
  • 1 msk smör
  • Ströbröd
  • Bottnar
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl varmt vatten
  • 2 dl standardmjölk
  • Vaniljkräm
  • 1 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 vaniljstång, kluven på längden
  • 2 msk socker
  • Mellan bottnarna
  • Valfri skivad frukt, mjuka
  • Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • Jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 185°.
    2. Smöra och bröa en rund kakform gärna med löstagbar kant. Vispa sedan socker och ägg till ett pösigt skum. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner det varma vattnet i äggsmeten, rör försiktigt in mjölblandningen. Fyll formen med smeten och grädda i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan kallna i formen.
    3. Medan kakan gräddas gör man krämen. Blanda alla ingredienser i en rostfri kastrull. Krämen ska inte koka utan bara sjuda, då den annars kan skära sig. Kyl krämen snabbt. Ta upp vaniljstången.
    4. Lossa kakan ur formen, lägg den på en skärbräda och dela den i tre jämntjocka bottnar. Bred kall vaniljkräm på de två understa bottnarna och fördela sedan bär eller skivad frukt på dessa, lägg den sista bottnen överst.
    5. Vispa grädden och spritsa eller bred den över hela tårtan. Garnera med vackra bär och frukter allt efter tillgång.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben