Grand Marnier-tartelett

Serverar: 6-8 portioner

Tartelett kommer från franskan och betyder liten tårta. Den här består av tunn mördegsbotten, en god kräm med apelsinsmakande likör och ett hallontäcke.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 100 g kallt smör eller margarin
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 200 g färska eller frysta hallon
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • Skal och saft av 1 apelsin
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl vispgrädde
  • Ca 1 msk Grand Mariner
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen. Häll mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt matfett och äggula. Arbeta snabbt samman allt till en deg.
    2. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
    4. Nagga pajbottnen med en gaffel. Vik aluminiumfolie över degkanten. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.
    5. Gör fyllningen. Tina ev frysta hallon. Vispa ihop ägg, socker, apelsinsaft och apelsinskal i en kastrull.
    6. Sjud krämen på medelvärme under kraftig vispning tills den tjocknar.
    7. Låt krämen svalna något. Rör ner matfettet. Låt krämen kallna.
    8. Vispa grädden. Blanda ner grädden i krämen. Smaka av med Grand Mariner. Fyll pajskalet med apelsinkräm.
    9. Låt ev tinade hallon rinna av. Fördela hallonen över apelsinkrämen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben