Granita al caffé con panna (Kaffesorbet)

Serverar: 4 portioner

Tid: 25 minuter

Detta är ett gammalt sicilianskt recept. Förr i tiden var det adeln som kunde njuta av denna uppfriskande och uppiggande efterrätt. Det hämtades snö från vulkanen Etna. Och vilken turist har inte provat den? Så här gjorde min f d svärmor. Mycket god och läskande i värmen.

Ingredienser

  • 2½ dl vatten
  • 2½ dl espressokaffe, eller mycket starkt kaffe
  • 1 vaniljstång
  • 70 g strösocker
  • Till dekor
  • 2 dl vispad grädde
  • Florsocker
  • Ev chokladbönor
  • Instruktioner

    1. Vispa ihop vatten, vaniljstången delad på längden och strösocker i en kastrull och låt koka upp. Koka 1-2 minuter. Sänk värmen och häll i kaffet, vispa och ta från spisen.
    2. Låt blandningen svalna och sila den i en skål. När den har kallnat sätter man in den i frysen. Efter 1 timma tar man ut skålen och vispar sönder iskristallerna som har bildats. Sätt in i frysen igen. Ta ut den varje halvtimma för att vispa sönder iskristallerna. Detta gör man lättast med en stålvisp. Upprepa tills det inte finns något rinnande kaffe kvar.
    3. Serveras toppad med vispad grädde och ev chokladbönor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lotteschioler 28 januari 2011

    Underbart en varm sommardag!!! Tack! Amo la tua ex suocera!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben