Granita al caffé con panna (Kaffesorbet)
Detta är ett gammalt sicilianskt recept. Förr i tiden var det adeln som kunde njuta av denna uppfriskande och uppiggande efterrätt. Det hämtades snö från vulkanen Etna. Och vilken turist har inte provat den? Så här gjorde min f d svärmor. Mycket god och läskande i värmen.
Ingredienser
2½ dl vatten
2½ dl espressokaffe, eller mycket starkt kaffe
1 vaniljstång
70 g strösocker
Till dekor
2 dl vispad grädde
Florsocker
Ev chokladbönor
Instruktioner
- Vispa ihop vatten, vaniljstången delad på längden och strösocker i en kastrull och låt koka upp. Koka 1-2 minuter. Sänk värmen och häll i kaffet, vispa och ta från spisen.
- Låt blandningen svalna och sila den i en skål. När den har kallnat sätter man in den i frysen. Efter 1 timma tar man ut skålen och vispar sönder iskristallerna som har bildats. Sätt in i frysen igen. Ta ut den varje halvtimma för att vispa sönder iskristallerna. Detta gör man lättast med en stålvisp. Upprepa tills det inte finns något rinnande kaffe kvar.
- Serveras toppad med vispad grädde och ev chokladbönor.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Underbart en varm sommardag!!! Tack! Amo la tua ex suocera!!!