Semifreddo di panna e ricotta al caffé

Serverar: 6 portioner

Tid: 4 timmar 10 minuter

Det är en underbar god semifreddo med kaffesmak, som verkligen tillfredställer smaklökarna, ett underbar slut på en god midag.

Ingredienser

  • 2 tsk snabbkaffe expresso
  • 2 gelantinblad
  • 2 dl grädde
  • 250 g ricotta
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 g florsocker
  • 1 dl expressokaffe (eller mycket stark kaffe)
  • 150 g strösocker
  • Instruktioner

    Lägg gelantinbladen i lite kallt vatten. Mixa ihop ricotta, grädde, florsocker, vaniljsocker, snabbkaffe, 2 msk av det starka kaffet, i ca 2-3 min eller tills allt blandats ordenligt. Häll blandingen i en kastrull, värm den på svag värme tills den är riktigt varmt, får ej koka. Krama ur vattnet från gelantinbladen och lägg dem i kastrullen, rör om tills gelantinbladen har smält, ta ifrån värmen. Häll blandningen i små portionsformar och låt dem kallna, sätt dem sen i kylen i ca 3-4 timmmar, till de stelnar. Minst 30 min innan de skall serveras, gör man ordning karamell och kaffesåsen. I en tjockbottnad kastrull lägger man i socker, låt det sakta smälta, under det att man rör med en trägaffel, när den fått vacker gyllenbrun färg, tas den från spisen. Sätt kastrullen i kallt vatten, för att förhindra att den bräns. Ta upp kastrullen från den kalla vattnet ( bli inte orolig om den har börjat stelna, den smälter igen) häll i det starka kaffe och sätt den på svag värme, rör om hela tiden tills sockret åter har smält och blandats med kaffet. Vid servering doppa formarna (som skall ha stelnat) i varmt vatten, stjälp upp dem på dessertfat, häll på lite av karamellkaffe såsen, dekorera ev. med chokladbönor

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Don_Pedro 11 juli 2008

    Håller fullkomligt med att den är underbar!

    jan-q 11 januari 2016

    V.v förtydliga vilka ingredienser tar man till ricottan och vilka till karamellkaffe såsen. Annars god semifreddo. Mvh - Jan-q

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben