Gratäng med polenta och köttfärssås

Serverar: 4 portioner

En riktigt rolig variant på lasagne med polenta istället för lasagneplattor.

Ingredienser

  • Köttfärssås
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 peperoncino (chili)
  • 350 g köttfärs
  • 150 g kalvfärs
  • 700 g passerade tomater
  • 2 basilikastjälkar
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1¾ dl polentagryn
  • ½ tsk salt
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • ½ msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 200 g riven gratängost
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Värm olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlöksklyftorna, peperoncino och låt dem fräsa i några minuter utan att de tar färg. Lägg i färsen och bryn den.
    2. Tillsätt de passerade tomaterna, basilika, salt och peppar. Låt sedan såsen koka i 30 minuter. Späd med lite vatten om det behövs. Ta sedan upp vitlöken och peperoncinon som kastas.
    3. Koka upp 7½ dl lättsaltat vatten i en kastrull. Rör ner polentagrynen, lite i taget i kastrullen med det kokande lättsaltade vattnet.
    4. Sänk värmen och koka på svag värme under omrörning i 5-10 minuter, enligt instruktioner på förpackningen. Rör ner parmesanost, olivolja och svartpeppar i kastrullen. Smaka av med salt.
    5. Sätt ugnen på 200 grader.
    6. Skär polentan i ca 1½ cm tjocka skivor. Häll lite köttfärssås i botten på en smord ugnsform. Lägg i ett lager polentaskivor. Skeda över lite köttfärssås och strö över ett jämnt lager ost att varva sedan ingredienserna. Avsluta med köttfärssås och strö lite ost överst.
    7. Sätt in formen i ugnen i ca 30 minuter. Servera gratängen med en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben