Gratäng på kallrökt lax

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Något helt annat än den vanliga laxpuddingen. Kraftigare, fylligare med rökt lax. Skirat dillsmör bredvid. Inte mitt eget recept utan legendariske Nils-Emil Ahlins, från 2001.

Ingredienser

  • 250 g färskrökt lax
  • 600 g potatis, mjölig
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk Knorrs örtaromat
  • 3 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 knippe dill
  • Instruktioner

    1. Skala och skiva potatisen. Lägg ett lager potatis i en smörad ugnsfast form. Varva skivad rökt lax och potatis, potatis också överst. Vispa grädde, mjölk, ägg och kryddor. Häll vispet över laxen och potatisen. Fördela ett par små smörklickar över. Grädda i 175 grader i en knapp timme.
    2. Finhacka dillen och tag bort tjocka kviststammar. Smält och skira smöret. Använd inte bottensatsen. Blanda i dillen och häll över gratängen när den serveras.
    3. Hårt hällbröd till.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    030606 7 januari 2009

    Helt enkelt underbar. Tack

    mariola 18 april 2009

    fantastisk gott jag bjud på det min familj och vänner alla tyckte att det var FANSTISK RÄTT , SKA HA DEN PÅ MIN MENY

    mariola 22 april 2009

    sååååååååå gott , godaste gratängen , bara gratulera och rekomendera

    Bappi 24 november 2009

    Suveränt gott och full pott :-) /kram Bappi

    FruSand 6 oktober 2011

    Supergott och lättlagat! Jag använde fast potatis, skippade det skirade smöret och serverade med sallad. Nästa gång blir det mer salt i äggstanningen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben