Gravlaxsallad med citronpotatis ocg saffransdressing

Serverar: 10 portioner

Salladen smakar bäst nylagad när potatisen är lite ljummen, men kan delvis förberedas.

Ingredienser

  • 1½ kg färskpotatis
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 kg räkor med skal
  • 150 g sockerärter
  • 1 knippa rädisor
  • 200 g blandad sallad, hjärtsallad, romansallad
  • 1 knippa dill
  • 10 mjukkokta ägg, koka ca 6 min när vattnet kokat upp
  • 500 g skivad gravad lax
  • Saffransdressing
  • 5 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • ½ tsk salt
  • 1 krm saffran
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1½ tsk sambal oelek
  • Till garnering
  • dill
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienser till dressingen och låt stå kallt ca 1 timme
    2. Skölj och skrubba potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Blanda citronskal och citronsaft, olivolja, salt, peppar och gräslök i en skål. Blanda försiktigt ner potatisen när den är varm.
    3. Skala räkorna. skär ev sockerärterna i strimlor och halvera rädisorna. Skölj och låt salladen rinna av. Ta bort de grova stjälkarna på dillen. Blanda sallad, sockerärter, rädisor och dill.
    4. Lägg potatisen i mitten på ett stort fat. Lägg salladsblandningen runt om. Skala och halvera äggen och lägg dem i salladen. Fördela räkorna runt om, Gör laxrosor och lägg dem på fatet. Garnera med dill.
    5. Servera med dressing och bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben