Skala och skär potatisen i skivor. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet på rivjärn och pressa ur saften.
Koka potatisskivorna mjuka i lättsaltat vatten med citronsaften. Låt potatisen rinna av men spara 1 dl av kokvattnet.
Låt kokvattnet koka upp och vispa i färskosten. Hacka persiljan. Blanda ner potatisen i kastrullen tillsammans med persilja och citronskal.
Skär laxen i 4 portionsbitar. Stek laxen i flytande margarin ca 3 min per sida. Krydda med salt och mald vitpeppar.
Servera laxen med citronpotatis och brytbönor.
För alla: Byt ut färskosten mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller mjölprodukter. Stek laxen i mjölkfritt margarin eller olja.
Tips!
Citronpotatisen är även god till stekt kyckling eller kalkon eller till fläskkotletter.