Grekisk moussaka

Serverar: 4 portioner

God grekisk rätt.

Ingredienser

  • 3 auberginer
  • 1 citron
  • 2 gula lökar
  • Olivolja
  • 400 g lammfärs
  • 2 dl vatten
  • 500 g krossade tomater på burk
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 kryddmått muskotnöt
  • ½ kruka färsk timjan
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Till ostsåsen
  • 7 dl mjölk, 3 %
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor som läggs på en ugnsplåt. Pressa över saften från citronen och salta. Låt skivorna stå cirka 15 minuter.
    2. Hacka och fräs den gula löken med olivolja i en gryta. Vänd ner köttfärsen och fräs den till dess den blir grynig. Tillsätt vatten, krossade tomater, tomatpuré, pressad eller hackad vitlök, kalvfond, muskotnöt och hackad timjan. Sjud köttfärssåsen 15 minuter. Smaka av med salt och peppar mot slutet.
    3. Koka upp mjölk i en kastrull och fräs samman smör och vetemjöl i en annan. Slå den varma mjölken över redningen i omgångar. Sänk värmen och rör hela tiden i såsen så den inte fastnar. Vänd ner osten och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.
    4. Bryn auberginskivorna i olivolja. De får gärna bli lite mörka, men för den skull inte brända. Varva auberginskivor med köttfärs och ostsås i en ugnsfast form. Avsluta med ostsås överst. Grädda moussakan i 200 graders ugn cirka 30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben