Gretas Pitepalt

Serverar: 10 portioner

Kärt barn har många olika recept :-) Gott så det förslår, nästan så att man får paltsvimmen.

Ingredienser

  • 2 liter vinterpotatis (helst mandelpotatis)
  • 3 msk salt
  • 1 liter vetemjöl
  • 1 kg rimmat fläsk
  • 5 liter vatten
  • 4 matskedar salt
  • Fläsksvål, liten bit
  • Instruktioner

    1. Skala och riv eller mal potatisen. Låt vätskan rinna av. Blanda potatisen salt och vetemjöl. Skär fläsket i tärningar.
    2. Fyll en kastrull med vatten och sätt dit saltet och en bit fläsksvål (blir saftigare då).
    3. Tag en degklick, lite mindre än en tennisboll och rulla den till en boll. Tag mjöl på två fingrar och tryck till så att det får plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla till en boll. Sänk ned paltarna, efterhand de blir klara, i det kokande vattnet. Använd träslev och rör om försiktigt.
    4. När sista palten sänkts ned i grytan låter man samtliga paltar koka i 45 minuter. Om det finns fläsk kvar kan man knapersteka det och servera till palten plus lingonsylt, riktigt smör och kall mjölk eller varför inte vatten.

    Liknande recept

    5
    1 h
    4
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben