Det här är en laxrätt jag ska prova i jul. Den kan vara ett alternativ till julskinkan på julafton eller en rätt att bjuda på till adventsmiddag med rostade rotsaker och en god sallad.
Ingredienser
1 kg laxfilé i bit
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl stark, söt senap
Rivet skal av 1 apelsin
1 äggula
1 msk Colmans senapspulver
1 ½ msk strösocker
2 ½ msk ströbröd
Ca 20-25 hela kryddnejlikor
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig.
Salta och peppra laxen, lägg den med skinnsidan ner i en ugnssäker form.
Blanda senap, rivet apelsinskal och äggula och bred över laxen.
Blanda senapspulver, socker och ströbröd och strö över.
Stick ner kryddnejlikor i ett fint mönster.
Ugnsstek i övre delen av ugnen 15-20 min i varmluftsugn eller 25 min i vanlig ugn tills laxen är genomstekt och ytan fått lite färg.