Grillad hälleflundra med knaprigt bacon

Serverar: 4 portioner

Detta är ingen vardagsrätt utan en lyxig bjudrätt som kräver lite finess. Det går bra att förbereda både såsen och salladen. Fisken däremot lagas till precis före servering.

Ingredienser

  • 600 g hälleflundrafilé
  • 8 skivor bacon
  • 1 msk olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Vitvinssås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Spenat- och champinjonsallad
  • 300 g färska champinjoner
  • 25 g smör
  • 250 g färsk bladspenat
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Tillbehör
  • Pressad potatis
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skär fisken i 4 tjocka skivor. Linda 2 baconskivor runt varje fiskfilé och fäst med tandpetare. Grilla fisken i grillpanna eller stek i stekpanna med olja ett par minuter på varje sida. Strö över flingsalt och svartpeppar. Lägg över fiskfiléerna i en smord ugnsform och stek färdigt i ugnen i 10-12 minuter.
    3. Hacka löken fint och fräs i lite smör utan att den tar färg. Tillsätt vin, fiskbuljong och koka tills hälften av vätskan återstår, det tar ca 10-15 minuter. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Såsen kan göras i förväg och värmas vid servering.
    4. Skiva champinjonerna och stek dem i smör i en stekpanna någon minut. Lägg i spenatbladen och blanda ihop. Strö över flingsalt och svartpeppar. Blandningen ska inte stekas länge, högst ett par minuter för att behålla sin spänstighet.
    5. Lägg upp fisken på en tallrik och häll över vitvinssås. Fördela salladen på tallriken. Servera med pressad potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    stampolina 13 mars 2011

    Blev fantastiskt god kombination med fisk och bacon. Både till fest och vardags.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben