Grillad röding med örthollandaise

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Fisken helgrillar vi ofta på planka. Då blir naturligtvis grilltiden längre. Såsen är mycket god och jag serverar den även till rökt ädelfisk som fortfarande är varm.

Ingredienser

  • Örthollandaise
  • 75 g rumstempererat smör
  • 3 äggulor
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • saften av en citron
  • salt
  • peppar
  • några kvistar färsk oregano eller torkad
  • finskuren blast av färsk lök eller salladslök
  • Fisk
  • 2 hela rödingar à 300-400 g
  • olivolja till pensling
  • salt
  • peppar
  • 1 citron
  • 1 knippe dill
  • Instruktioner

    1. Örthollandaise: Lägg smöret i en kastrull (ej av aluminium). Tillsätt äggulor och grädde. Sätt i ett sjudande vattenbad och vispa tills såsen tjocknar. Häll i citronsaften , salta och peppra. Hacka oreganon och lökblasten och blanda i den.
    2. Röding: Skär upp buken och ta ur fisken. Skölj noga i vatten. Pensla med olivolja, salta och peppra väl,även inuti. Dela citronen och gnid in fisken. Fyll buken med dillen. Lägg rödingarna på uppvärmt grillgaller. Grilla på båda sidorna i ca 10 minuter eller tills köttet släpper från benen. Vänd bara en gång.
    3. Servera med nykokt färskpotatis och örthollandaise. Kokta sockerärtor och grillad lök är gott till.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 20 min
    4-6
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben