Grön papayasallad (Som Tam)

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Ännu en Thailandfavorit

Ingredienser

  • 2 ½ dl omogen papaya, kan bytas mot vitkål
  • morötter
  • långa gröna bönor eller skärbönor
  • 1 tsk torkade räkor eller räkpasta (kan uteslutas)
  • 1 msk rostade Jordnötter eller cashewnötter
  • 2-3 körsbärstomater
  • färsk röd chili efter smak
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk palmsocker
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk limejuice
  • 2 tsk tamarindsås
  • ev lite koriander eller thaibasilika
  • Instruktioner

    Skala och strimla några dl grön papaya. Strimla även en liten morot och om du har lite bönor. Om du inte får tag på grön papaya går det att ersätta med vitkål. Lägg skalade vitlöksklyftor, chili och torkade räkor i en mortel och mortla samman dem (akta för stänk i ögonen). Om man inte uppskattar smaken av torkade räkor eller har svårt att få tag på dem så kan man öka mängden fisksås lite istället. Smaksätt med socker, fisksås, limejuice och tamarindsås och blanda ihop ordentligt. Tillsätt körsbärstomater och mosa dem något så tomatsaften rinner ut och köttet delas upp i bitar. Häll dressingen över den rivna papayan och arbeta in dressingen till den absorberas. Knåda gärna salladen med händerna. Toppa med hackade nötter. Dekorera eventuellt med några blad av koriander eller thaibasilika.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben