Man behöver inte äta sig mätt på kött. Här använder man en mycket liten mängd kassler som krydda i gratängen. Du som vill ha en helt vegetarisk måltid kan utesluta den.
Ingredienser
400 g blomkål
250 g broccoli
150 g purjolök
100 g kassler
1 citron
75 g parmesan
½ kruka persilja
6 ägg
250 g keso
1 morot
200 g kålrot
150 g solrosskott
½ msk olivolja
Salt
Peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 200° och ta fram en stor ugnsform.
Skär blomkål och broccoli i små buketter och bitar. Skölj och skär purjolök i 1 cm breda bitar. Skär kassler i 1 cm stora tärningar. Skölj och riv skalet från citronen. Grovriv parmesan och hacka persilja.
Blanda ägg, keso, parmesanen, citronskalet och persiljan i en bunke. Krydda med 1 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar.
Fördela blomkålen, broccolin, purjon och kasslern i ugnsformen. Häll över ägg- och ostblandningen och gratinera i ugnen i 20-25 minuter.
Skala och grovriv morot och kålrot. Blanda med solrosskott i en skål. Ringla över saften från halva citronen, olivolja, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Servera gratängen med råkostsalladen.