Grönsaksbuljong

Nyttigare och godare än färdigköpta buljongtärningar. Låter väldigt mycket med vitlöken, men enligt boken blir det en fin, nästan omärklig arom.

Ingredienser

  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 1 msk olivolja
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan eller ½ tsk torkad
  • 12 dl vatten
  • 1 hel vitlök, skalad i klyftor (kan uteslutas)
  • Instruktioner

    1. Skölj och borsta rotfrukterna rena. Skala löken, skär alltsammans i stora bitar. Stek det försiktigt i ojlan och tillsätt kryddorna. Om du vill ha en ljus buljong, skall grönsakerna inte få ta färg.
    2. Tillsätt vattnet och ev. vitlöken. Koka upp, låt sjuda under lock i 1 ½ - 2 timmar. Sila buljongen. Är hållbar i kylen i 3-4 dagar, kan också frysas in i lagom portioner.
    3. De frånsilade grönsakerna kan puréas och användas i en tjock soppa eller som bas till en sås.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    bohjort 9 mars 2010

    Till hur många räcker det till då?

    Relaterade Artiklar

    Kalvköttbullar med potatismos och purjolök-timjansås
    En fin hösträtt med svenska smaker. Kalvköttbullarna är fyllda med...

    Palsternackssoppa
    Palsternacka har en mild och lite söt smak. I denna härliga soppa a...

    Tomatsoppa
    Tomatsoppan är krämig, läcker och mycket enkel. Servera eventuellt...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben