Grönsakswok med kokos och jordnötssås

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

En supersmarrig vegetarisk rätt som jag har filat på i några år. Den är t.o.m. vegansk om man är noga med att kolla ingredienserna. Den är inspirerad av gambiansk Domoda och mat från Sri Lanka. Kanske inte den nyttigaste vegetariska rätten, men grymt god, vacker och mättande.

Ingredienser

  • 1 stor gul lök
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 1 broccolibukett, ca 250 g
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 lime
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 msk sambal oelek
  • 1-2 msk japansk soya
  • 3 msk jordnötssmör, gärna en sort med socker i
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl kokande vatten
  • Jasminris
  • Instruktioner

    1. Hetta upp oljan i en wokpanna.
    2. Skär löken i klyftor, vitlöken i tunna skivor och hacka ingefäran. Fräs i oljan ca 2 min.
    3. Skär broccolin i bitar. Strunta i stammen om den verkar träig. Fräs i pannan ca 5 min.
    4. Hyvla morötterna tunt med en potatisskalare. Lite meckigt, men värt. Akta fingrarna. Skär zucchinin i halvcentimetertjocka halvmånar. Kärna ur och skär paprikan i 2-3 cm stora stycken. Lägg alltihop i pannan tillsammans med soya och sambal oelek och fräs ca 8 min.
    5. Rör ut jordnötssmöret i vattnet i en skål. Häll ner i pannan och rör om.
    6. Lägg slutligen i kokosflingorna, rör om så det fördelas jämt och ta av från plattan. Servera direkt med jasminris.
    7. Skär limen i klyftor och pressa över, garnera med bitarna.
    8. Ljus öl är gott till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben