Härliga frallor som är goda som de är med lite smör på.
Ingredienser
500 g torkade fikon
125 g torkade äppelringar
2 dl krossat linfrö
4 dl grovt rågmjöl
6+1 dl vatten
50 g färsk jäst
2 tsk salt
200 g hasselnötskärnor
ca 11 dl vetemjöl
Instruktioner
Ansa fikonen och skär dem och äppelringarna i halvor.
Lägg frukt, linfrö och rågmjöl i en bunke.
Koka upp 6 dl vatten och häll över, rör om.
Låt svalna till 37 grader.
Rör ut jästen i 1 dl kallt vatten. Rör ner jästblandningen, salt och nötter. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand.
Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
Arbeta ner degen i bunken med resten av mjölet.
Häll lite grovt rågmjöl på arbetsbänken, stjälp upp degen och knåda. Dela den i två lika delar.
Rulla varje del till en längd, ca 40 cm och skär i bitar.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.